Ca l'Alzina, una explotació amb història

Sabíeu que Ca l’Alzina enguany fa 85 anys? L’aventura va començar amb l’Esteve Sahís el 1933; llavors les coses eren ben diferents, i es començava amb ben poquet però amb moltes ganes. En concret, l’Esteve va començar amb 2 vaques de llet, 5 de carn, una euga i 12 hectàrees. Ah, i en comptes d’un tractor, tenia també un bou. Des de llavors i amb esforç, la família de l’Esteve Sahís ha anat cuidant i fent créixer l’explotació. Però millor que ens ho expliquin ells:

"La història de Cal Alzina i la nostra família neix l’any 1933( enguany celebrem 85 anys) quan el besavi d’en Marc Llombart, l’Esteve Sahís va decidir fer un cop de cap i deixar la masada que tenia llogada a Age, a Cal Faló, i comprar Ca l’Alzina de Vilallobent amb 2 vaques de llet, 5 de carn, 12 hectàrees, 1 euga i un bou. La Fina Sahís i l’Antonio Llombart es van fer càrrec de la masada i posteriorment el seu fill, Estevet.

Quan l’Estevet ens va deixar, el Marc va voler continuar amb el negoci, amb valentia, passió i sobretot per honor familiar, tenia 40 vaques de llet amb recria i 20 vaques de carn, hectàrees de terra pròpies i de llogades per tal de garantir l’aliment al bestiar. Volia créixer , fer més llet, malgrat el preu del mercat la seva passió el va encoratjar a vendre les 20 vaques de carn comprar-ne més de llet per tal de sobreviure i rentabilitzar el seu negoci. Però l’espai es va quedar petit a Vilallobent i l’any 2013 el Marc es trasllada a “Mas Pallarols”, una explotació amb més espai per les vaques, amb dues naus molt àmplies, amb infraestructures molt més modernes i situada a Puigcerdà.

L’any 2015 va iniciar-se un obrador artesanal de iogurts i productes làctics. Inicialment va ser un petit obrador a la plaça del triangle de Puigcerdà on abans produïa una altra empresa de productes làctics que va plegar. S’aposta per fer la formatgeria i donar així un altre valor a Ca l’Alzina. S’elaboren iogurts per arribar al màxim públic possible, des dels més petits de la casa als més grans. Intentem fer el màxim de llet, de la millor qualitat i així arribar a satisfer al nostre públic de la millor manera possible. Els nostres productes son de proximitat i de venta directa, elaborats amb la llet que produeixen les nostres vaques. Són artesans, sense additius ni conservants, treballem per un preu just, no anem per sota preu de mercat, no podríem viure amb preus com les grans marques, SOM ARTESANS, els valors humans, la qualitat de la llet i la proximitat tenen un VALOR SENTIMENTAL I ECONÒMIC diferent a la industrialització. L’obrador està ubicat en un espai catalogat com a edifici històric , ha suposat una inversió molt elevada, l’adequació del lloc amb terres antilliscants, panells frigorífics, instal·lació de tubs i utensilis d’acer inoxidable i altres equipaments amb la normativa vigent en Sanitat. La inversió de la maquinària com el pasteuritzador de 250L, la màquina d’envasar els iogurts, les neveres i la furgoneta....

Actualment l’any 2018 tenim 180 vaques en lactació i la recria, un total de 320 vaques, 17 eugues i 30 ovelles. 100 hectàrees de terra entre pròpies i llogades per abastir l’alimentació de les vaques. Tenim 4 treballadors a l’explotació i 2 a l’obrador."

0
0
0
s2smodern