Per les festes de Nadal, retornem a les arrels consumint productes km0

Les festes de Nadal són festes de tradicions, ens evoquen a la nostra infància, quan vora al foc fèiem cagar el tió, quan l’olor de l’escudella omplia la casa. Ens transporten als temps en els que a casa hi havia de tot, l’hort, el porc, els fruiters. Quan sortíem amb els avis a collir bolets o a la primavera collíem xicoies i cremalloles. Quan anàvem amb la lletera a buscar la llet a casa del veí. Quan el pastor del poble del costat ens regalava un formatge després d’haver-li dut nosaltres un bon cistell de naps i col d’hivern. Quan la vida passava a una altra velocitat, i teníem el temps per veure passar les estacions a càmera lenta i ens adaptàvem al moment i a la meteorologia que teníem davant. Quan les persones i la natura dansàvem al mateix compàs.

Els temps passen i en venen de nous, ara són temps de presses, d’immediatesa. Temps en els que sovint hem perdut una mica el compàs amb la natura. Però si parem un moment i mirem l’entorn que ens envolta, encara hi ha moltes famílies que dansen aquest compàs, doncs els ritmes de la natura són la base de la pagesia cerdana i marquen els cicles agrícoles i ramaders de la nostra comarca.

Avui en dia a Cerdanya comptem amb una àmplia oferta de productes de qualitat, fets molts d’ells amb la saviesa de les generacions que ens precedeixen. El micro-clima de la vall afavoreix la seva activitat agrícola i ramadera. Per preservar la diversitat d’aquesta nostra terra, és important que contribuïm activament en el desenvolupament de la comarca, tant els que hi vivim, com aquells que ens visiteu.

Ara que és el moment de preparar les festes de Nadal, és un bon moment per aquells que ho desitgin, de formar part d’aquest compromís. Comprem productes km0, cooperem en la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental de la Cerdanya. Assegurem-nos que el nostre gest repercuteix positivament: creem i mantenim llocs de treball, repartim l’economia dins de la comarca. Que l’impacte que creem aquestes festes, sigui de valors tan essencials com el respecte, la igualtat, la diversitat i la prosperitat. Preservem la tradició i el saber fer, que no es perdin els olors i els sabors que ens transporten a la nostra infància.

Com fa molts anys, aquí, a Cerdanya, podem trobar tot el cicle des de la terra fins al plat. Productes com la fruita, la verdura i les hortalisses de temporada, els formatges característics ceretans, vins d’alta muntanya, licors sorprenents, cervesa artesana, carns de màxima qualitat com la de vedella, de xai, de cabrit, com a país ramader que som. Productes làctics, ous, embotits, melmelades, mel, pans i coques artesanes, fruits silvestres i un llarg etcètera.  Us convidem a reflexionar un moment: Comprem territori, tastem el canvi i retornem als sabors i olors de la nostra infància, perquè aquesta terra continuï dansant al compàs de la natura.

Us deixem la proposta de Paneres de Nadal que ens prepara la Fundació ADIS:

 

Paneres de Nadal, km0, Cerdanya, Proximitat
                Paneres km0 de l'Associació Agroalimentària de Cerdanya

Associació Agroalimentària de Cerdanya

Plaça del Rec, 5

17520 Puigcerdà

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.agroalimentariacerdanya.cat

0
0
0
s2smodern